Fotsvamp

Fotsvamp är något som kan vara besvärande och ett vanligt tecken på att man har fått fotsvamp är att huden emellan tårna blir mjölliknande och börjar flagna, det kan ibland även klia.

En slags infektion
Fotsvamp är en infektion av trådsvamp som alla normalt bär på. Infektionen av fotsvamp uppstår när svampen får fäste i huden istället för på huden. Fotsvamp är väldigt vanligt bland ungdomar och vuxna. Risken för att drabbas av fotsvamp ökar ifall du ofta använder täta skor. Fotsvamp kan senare sprida sig till tånaglarna, vilket då leder till nagelsvamp.

Symptom för fotsvamp
Det finns 2 st. varianter på fotsvamp:

- Den allra vanligaste fotsvampen är att huden mellan tårna flagnar. Många gånger så kliarr det och huden blir röd, vätskande och i värsta fall spricker.

- Den andra varianten av fotsvamp får man om man haft den första varianten länge utav att behandla den. Huden på fötterna blir då fjällande och torr, detta brukar kallas för mockasinsvamp. Detta för att både fotsulan och sidorna på foten blir angripna. En rodnad och en markering av fotens fåror i form av kritstreck. Efter ett tag uppstår kraftig fjällning och börjar sedan likna eksem.

Tips på hur du kan förebygga fotsvamp
- Tvätta dina fötter varje dag och tänk på att torka dem noggrann, speciellt mellan dina tår.
- Försök använda dig av luftiga skor, speciellt viktigt om du har anlag för fotsvett.
- Skaffa dig strumpor som är av naturmaterial, t.ex. bomull och byt strumporna varje dag.
- När du ska tvätta dina strumpor tvätta dem då i 60 grader, annars dör inte svampen.
- Tänk på att när du är i allmänna omklädningsrum, gå inte barfota utan använd badtofflor.

Hur får man fotsvamp?
Svamp är något som vi alla har på kroppen och det är från de som fotsvampen kan utvecklas. Denna svamp lever på döda hudceller, men gör oftast ingen skada. Men svamp älskar när det är varmt och fuktigt, så därför är det lättare att utveckla fotsvamp om man har tätt slutande skor och vistas mycket på badhus. Fotsvamp är något som kan smitta både vid direktkontakt och indirekt konakt via t.ex. handdukar, skor eller via golvet. Det är det lokala immunförsvaret som avgör om man blir smittad av fotsvamp eller inte.

start