Fotvårtor

Fotvårtor är något som  växer på undersidan av foten och kännetecknas genom att de kan vara utbuktande, grova, tjocka, svampiga och fjälliga. Normalt sett så är en fotvårta till färgen brun eller gråaktig med en svart prick i mitten. Fotvårtor sitter ofta på de tryckbärande delarna på foten och de kan orsaka smärta om de inte behandlas.

Fotvårtor - ett virus
Det är av visrus infektionen Humant Papillomarvirus som fotvårtor orsakas av och smittas vanligast i fuktig miljö och oftast via direkt kontakt, via handdukar eller via golvet i offentliga omklädningsrum. En fotvårta förblir många gånger osynlig i flera månader innan den syns. När man blivit smittad så bildas det en hård hud på fotvårtan p.g.a. trycket på fotsulan, vilket leder till att fotvårtan trycks in.  Fotvårtor brukar till sist försvinna av sig själv, men de kan även vara väldigt långlivade, inte sällan så kan man få stå ut med en fotvårta ibland under flera år. 

Symptom vid fotvårtor
- Fotvårtor sitter ofta i hudens plan, men kan även vara lite lätt upphöjda.
- Det är väldigt vanligt att få fotvårtor på trampdynorna och där blir det ofta en tjock förhårdnad runt vårtan, vilket kan medföra en ömhet. Denna förhårdnande hud kan ibland vara förvånansvärt lik en vanlig valk. Man brukar ibland säga att vårtor på fötter har en blomkålsliknande form.
- Ibland kan man se små svarta prickar stor som en nålspets på ytan som ofta är försänkt i mitten. Dessa prickar orsakas av torkat blod som finns i kapillärer nära hudytan under vårtan.
- Fotvårtor kan sprida sig över fotsulan och utveckla sig till kluster av flera små fotvårtor som kallas för mosaikvårtor. Detta ökar smittspridningen och ger mer obehag och smärta.
- Om man går eller står kan man känna smärta under foten, speciellt om vårtan är stor och sitter på en trampdyna som belastas.

Tips på hur man kan förebygga fotvårtor
Ett bra tips att förebygga sig mot fotvårtor är att gå mycket barfota, men där det inte finns någon smittorisk finns. Huden under foten utvecklar då en tjockare hud där viruset har svårare att penetrera huden.

Ett annat tips är att inte använda andras människors skor eller strumpor.

Tänk även på att tvätta dina fötter varje gång som du duschar.

Eftersom att fotvårtor är smittsamma så ska man om man är smittad vidta några försiktighetsåtgärder. 3 bra tips är:

- Att använda flipflip i duschen och offentliga omklädningsrum.
- Använda plåster på fotvårtorna när man duschar om man inte vill använda sandaler i duschen.
- Dela inte handduk, skor eller strumpor med andra.

start