Hålfotsproblem

Hålfoten formas utav mellanfotsbenet och vristbenet och stärks av senor och ledband. Fötterna på en människa varierar från människa till människa, så en del kan ha höga och en del låga hålfötter.

Tips på att förebygga hålfotsproblem
- Se till att dina skor passar dina fötter ordentligt och att de ger ett ordentligt stöd. Detta kan hjälpa till att förebygga eventuella problem som kan uppstå.
- Att ha en bra kroppsvikt och att behålla den, hjälper till att minska trycket på fötterna.

Hålfoten
Hålfoten kalls den del av foten sopm sträcker sig längs insidan av ankeln, den är avgörande för att vi människor skall kunna hålla balansen, driva dig framåt och ge dig stötdämpning när du får kontakt med marken. När man sänker fotvalven så kallas normal pronation och när man höjer fotvalvet för normal supination. Är dessa rörelser avvikande av olika anledningar så kan det uppstå problem med hålfoten. I samband med dessa problem så uppstår även värk i hälen och trampdynan brukar få en brännande känsla, tårna upplevs tajta och krampande. Din gångstil kan även komma att förändras. För att förhindra hålfotsprobelm så kan man använda sig av hålfotsinlägg i sina skor som kan räta upp foten till sin naturliga position.

Symptom
- Smärta på insidan av hålfoten
- Nedsjunket fotvalv
- Smärta i knä och höften p.g.a. foten sjunker ihop.

Nedsjunket fotvalv
Hålfoten är det nedsjunkna längsgående fotvalvet, det är vanligt att man har problem i detta område och det drabbar många människor. Foten är något som dagligen utsätts för en enorm belastning och hålfoten är något som under tiden kan sjunka ihop. Detta kan många gånger orsaka smärta och problem på insidan av foten. i samband med att hålfoten kan sjunka ihop vid belastning kan ett liknande tillstånd av plattfothet uppstå. Om man går upp avsevärt i vikt t.ex. vid en graviditet så märks denna kollaps ofta väldigt tydligt och under denna period är det därför väldigt viktigt att man väljer skor och bra stödjande sulor.

Osaker till hålfotsproblem
- Har en försvagad valv muskulatur
- Vid graviditet
- Ålder
- Vid kraftig vaktuppgång

start