Hälsporre

Hälsporre är något som kan vara väldigt smärtsamt under hälen. Det typiska är att det gör väldigt ont när man tar det första steget efter vila. Men det är inte själva hälsporren som gör ont, utan små bristningar i senan som förbinder hälbenet med tårna. Det är ofta främre delen av hälen som gör ont och gör man en röntgen av en hälsporre så syns det ofta en liten utväxt på det nedre hälbenet.

Därför kan man få hälsporre
Något som hela tiden belastas när vi går är senytorna, de både belastas när vi går, står eller springer. Belastningen minskas av en fettkudde vi har under hälen och av ett stort senband under fotsulan. Denna stötdämpande fettkudde krymper när vi blir äldre. När vi överbelastar fotsulan t.ex. genom överansträngning kan detta leda till sträckning och ibland små bristningar i senbandet och detta gör väldigt ont. Människor som har höga eller låga fotvalv anses ha lättare att få hälsporre.

Symptom
Att det gör ont att gå de första stegen på morgonen efter att ha vilat. Och det blir ofta värre desto mer man belastar foten under dagen.
Smärta under foten som kan upplevas som brännande.
Ont i foten även när den är i vila och när du trycker på hälen.
Smärtan blir värre om du går på ett hårt underlag eller om du bär på något tungt.

Förebyggande tips för hälsporre
- Ha bra skor som ger bra stöd, både till fets och vardag.
- Stretcha vadmuskeln.
- När du ska motioner, tänk på att värma upp innan och varva ner efter.

start