Hammartå

Hammartår, klotå eller klubbtå kan det kallas när småtårna blivit böjda på lite olika sätt. Orsaken till hammartå är oftast att man har för trånga skor, men man kan även få hammartå om man har reumatiska problem eller neurologiska sjukdomar. Hammartå är mer vanligt förekommande hos kvinnor än hos män, nämligen 4ggr så vanligt.

Vad är egentligen hammartå?
hammartå är när någon utav de små tårna har blivit felställda. Det är även ganska vanligt att man har hallux valgus när man har hammartå. Risken att få hammartå ökar desto äldre man blir. Varför man får felställda tår är oftast för att man haft för trånga skor som helt enkelt inte haft tillräckligt med plats för tårna. För små skor gör att huden ovanpå tån får en förhårdnad som gör väldigt ont och ibland kan ett sår uppstå. Hammartå är även något dom kan uppstå när det främre valvet är nedsjunket. Det skapas då en obalans mellan fotens olika muskler och leder och senor drar ihop sig, vilket leder till att tålederna böjs och skon trycker på den del av tån som sticker upp.

Symptomen
När man får en hammartå är den ofta böjd och har en förhårdnad som gör ont när man har skor på sig. Hammartån kan både vara stel och rörlig. Från början så är hammartån rörlig, vilket menas att när man drar ut tån, så försvinner böjningen, men denna böjning kan med tiden bli bestående. Det är även vanligt att man får förhårdnad under fotsulan när man har hammartå, detta för att man får ett ökat tryck från tålederna.


Liknar klubbtå och klotå
Hammartå kan likna klotå och klubbtå, men det som skiljer dem åt är vilka leder i tån som blivit böjda. Har man hammartå så har den första leden blivit böjd och vid klubbtå så har den yttersta leden i tån blivit böjd och vid klotå så har alla tre lederna blivit böjda.

Så kan du förebygga hammartå
Man kan inte förebygga hammartå, genom att välja bra skor där tårna får gott om plats. och tänka på att bara använda högklackade skor vid enstaka tillfällen.

 

 
start