Liktorn

Liktorn är något som kommer av att när ett område på foten har under en lång tid utsatts för nötning och tryck. Det är alltså när en förhårdnad pressats inåt och det blidas då en liten tagg eller ett torn. Det kan komma av att tår skaver mot varandra eller om t.ex. hud under en längre tid pressas mellan skor och fotens ben. Huden blir då tjock och bildar en förhårdnad och forstätter denna pressning/skavning kan detta leda till en inåtvänd tagg som blivit till en liktorn. Liktorn kan både vara hårda och mjuka i konsistensen. Liktorn uppstår för att huden bygger upp ett skyddande lager så att fotens vävnad inte ska komma till skada.

Symptom vid liktorn
- Sätter sig vanligtvis mellan tårna, under foten eller på tårna.
- Gör ofta väldigt ont vid tryck t.ex. under promenader.
- Blir vitgråa eller gulbruna till färgen beroende på din hudton.

Kan vara smärtsamt
Liktorn är något som kan vara väldigt smärtsamt, eftersom att de ibland kan trycka emot känsliga nerver i den närliggande huden. När detta uppstår kan det hända att huden bli röd och inflammerad. När den hårda kärnan från liktorn borrar ner sig i huden  och trycker på nerver kan detta orsaka hög smärta, men friktionen kan minska under en period.

Förebygg liktorn
- Ta fotbad och fila fötterna 1 g/v.
- Smörj in fötterna dagligen med en salva specifikt anpassad till fötter.
- Använd sköna och rymliga skor som inte klämmer.
- Även rymliga sockar är viktigt att tänka på.

Mjuka liktorn
Liktorn kan faktiskt även vara mjuka och då uppstår de mellan tårna där huden är fuktig av svett eller p.g.a. man inte torkat sig ordentligt mellan tårna vid dusch/bad.

start