Nagelsvamp

Nagelsvamp är något som orsakas när trådsvamp angriper nageln och har man haft fotsvamp en längre tid, så kan detta senare leda till nagelsvamp. Nagelsvamp är inget som är farligt, men det kan däremot se väldigt otäckt ut. Nagelsvamp kan även göra väldigt ont om nageln blir väldigt tjock och trycker på nagelbädden. Det är vanligare att tånaglar drabbas av nagelsvamp än naglarna på fingrarna, detta eftersom att tånaglarna växer långsammare och svampen får då lättar fäste. men alla tjocka naglar har inte svampinfektion, det kan vara andra orsaker till tjockleken, bl.a. du har för trånga skor, en nagelsjukdom eller någon annan hudsjukdom som bl.a. psoriasis, eksem, lichen eller alopeci. Det är väldigt ovanligt att ett barn får nagelsvamp.

 

Symptomen vid nagelsvamp
- Nageln blir tjockare eller bli skivade
- Nageln kan få en gulgrå färg eller bara gula eller vita fläckar och smulas sönder
- Naglarna blir sköra och missfärgade
- Få smärta i samband med när man har skor på sig (det är väldigt sällsynta fall när nagelsvamp gör ont, men det är för att nageln blir tjock och trycker då på nagelbädden.

 

Ett vanligt problem
nagelsvamp är något som kan drabba bl.a. fotens naglar och det är då först och främst direkt på nageln, men det förekommer även i form av fjällning, klåda, blåsor och mellan tårna. Det är ganska vanligt med nagelsvamp bland simmare, brottare och basketspelare. Detta för att nagelsvampen trivs bra i fuktiga miljöer som t.ex. simhallar, offentliga omklädningsrum och duschar. De naglar som är skadade eller fuktiga angrips lättare av nagelsvamp.

 

Så förebygger du nagelsvamp
- Använd luftiga skor om det är möjligt, speciellt om du har anlag för fotsvett.
- Tvätta dina fötter varje dag och tänk på att torka både fötter och tår noga.
- Använd strumpor som är gjord av ett naturmaterial, som t.ex. bomull. Och byt strumporna varje dag.
- Tvätta dina sockar i 60 grader annars dör inte svampen.
- Undvik att gå barfota i omklädningsrum, använd dig av ett par badtofflor.
- Håll dina fötter torra.
- Undvik att ha för täta skor som t.ex. är gjorda av plast.
- Byt gärna skor under dagen.
- Låna inte ut eller byt skor med andra personer.
- Upptäcker du fotsvamp behandla den så fort du märker de första symptomen.

 

Var rädd om dina naglar
Undvik att ha onödigt tryck på dina naglar, eftersom att detta underlättar för svampen att ta fäste och ge upphov till infektioner.

start