Nageltrång

Nageltrång är något som uppkommer när hörnet eller kanten växer nedåt och skär in i den närliggande huden på tån. Detta kan resultera i en väldig smärta och tån kan bli röd, öm och svullen. Vanligast är det att stortån drabbas på en eller båda sidorna.

3 Sätt att förebygga nageltrång
- Att klippa dina naglar rakt över är den naturliga formen och man slipper då få nageltrång. Runda aldrig av hörnen på naglarna.
- Undvik att klippa av naglarna för nära huden och försök att inte dra några trasiga nagelband.
- Har du smuts under nageln ta bort detta med en bomullstuss som du dränkt in i desinfektionsvätska. Istället för att gräva fram smutsen med något hårt och spetsigt.

Hur nageltrång visar sig
Nageltrång visar sig vid en nagel som har kant eller ett runt hörn som växer in i huden, detta gör att huden blir röd, öm och svullen. I vissa fall så kan man blöda och detta öka risken till att få en infektion. Blir följden en infektion så kan det bli obehagligt att stå, gå och sitta. Stortån är den som är vanligast att bli drabbad av nageltrång. Det vanligaste anledning till nageltrång är att man klipper nageln fel, detta skapar en skarp kant som kan växa in i huden. Men tryck, ovanlig belastning och skor som sitter dåligt kan även det leda till nageltrång.

Orsaker till nageltrång
- Man kan ha en dålig passform på skorna, även strumporna kan orsaka nageltrång. vargen för stort eller för smått är bra.
- Tånaglar som inte är korrekt klippta.
- Om man skadat nageln så den gått av fel.
- Man kan ha ärftliga kurvigt växta naglar.
- En långt gående nagelsvamp kan senare leda till vanställda naglar, som i sin tur kan ge nageltrång.

start