Spruckna Hälar

Enligt en undersökning som genomförts på 17 europeiska länder hade 35% av kvinnor i 18-55 års ålder problem med spruckna och torra hälar. Många kvinnor tycker att det är genant att ta på sig sommarskorna, men torra hälar och sprickor kan leda till stora problem.
Vanligt med spruckna hälar bland kvinnor
Är du kvinna och har spruckna hälar så är du inte ensam om detta problem. Med åldern så ökar trycket på fötterna och huden på fötterna blir oftast torrare och det är då större risk att huden spricker. När huden på fotens undersida blir för torr och spricker kan den öppnas och lämna smärtsamma sprickor. Dessa sprickor gör det inte bara smärtsamt att gå, utan kan även leda till allvarliga infektioner.

Leda till infektioner
När huden blir för torr och utvecklar sprickor kan man lika det med att man sätter gips på en ballong och låter det stelna och sedan försöker man blåsa upp ballongen ytterligare. ballongen kommer att expandera och skapa stora sprickor i gipset. Samma är det med huden på hälen, hälen vill expandera, men huden är inte smidig nog att expandera med, så det skapas då sprickor. När huden spricker kan det senare skapa bristningar och börja blöda, dessa sprickor kan råka ut för bakterier och virus som finns i och utanpå kroppen, som sedan kan leda till infektioner och sjukdomar.

4 bra råd för spruckna hälar
1. Undvik att gå i sandaler varje dag, hälen behöver nämligen skor som har bra med stöd.

2. Kom ihåg att smörja fötterna ofta.

3. Har du redan fått sprickor gå till en fotvårdspecialist, där du kan få hjälp att ta bort sprickorna som kan försvåra en läkningsprocess.

4. Fila inte hälarna för mycket, huden är ganska tunn runt hälen och du kan lättare få sprickor om du filar för mycket.

Orsaker till spruckna hälar
- Spruckna hälar kan orsakas av torr och hård hud på hälarna, som sedan kan förvärras och spricka. Huden på hälen kan även bli gul och benvit. Hud spricker när den blir för torr, tänk därför på att smörja in dina fötter.

- Långvarigt stående på hårda golv kan ge upphov till spruckna hälar.

- Ett torrt klimat kan göra hälarna torra som sedan leder till sprickor.

- Skor som inte passar på dina fötter kan leda till spruckna hälar.

- Lider du av övervikt så kan detta leda till spruckna hälar, eftersom att övervikt kan lägga onödig press på dina fötter, som kan orsaka spruckna hälar.

- Vitamin eller mineralbrist kan leda till spruckna hälar.

- Diabetes kan ge torra och spruckna hälar.

start