Kondomer - Säker Sex med dom Bästa Kondomerna
 

En kondom är en liten påse som är gjord på väldigt tunn latex som man kan om man vill sätta på en penis eller en sexleksak när man ska ha sex.


10 Könssjukdomar Du kan Komma Undan med Kondomer


Man kan använda sig av en kondom som ett skydd emot könssjukdomar vid olika sorters sex som vis slidsamlag, analsamlag och om man har munsex med en penis. Vid en slidsamlag skyddar kondomen även mot graviditet.
 

* Flatlöss
* Gonorre
* Herpes i munnen
* Herpes i Underlivet
* HIV/AIDS
* Klamydia
* Kondylom
* Skabb
* Syfilis
* Mykoplasma i Underlivet

 

Kondomer är Perfekt att öva med vid Onanering


Det går även bra att använda en kondom när man ska onanera. Vissa tycker att det är skönt, men det kan även vara ett sätt att träna på att stätta på en kondom och veta hur det känns att få sperma i en kondom.


Olika färgen och former


Kondomer finns nu att köpa i olika storlekar, former, färger och smaker. och de flesta kondomer som finns att köpa i vanliga mataffärer. Detta är ofta en smaksak, så det gäller att prova sig fram och känna efter vad man gillar. Olika kondomer kan passa olika bra på olika penisar och därför kan det även vara bra att testa sig fram för att hitta en kondom som man tycker bäst om. De flesta kondomer är även behandlade med glidmedel för att de ska vara sköna att använda och inte skava. Är man allergisk emot latex (gummi) så kan man använda sig av kondomer som är gjorda utav plast.


Så här Använder du Kondomer


En kondom sätts på en penis som har stånd eller på en sexleksak. För att en kondom ska skydda emot könssjukdomar och graviditet så är det viktigt att den sitter på under hela samlaget. Om det kommer utlösning i kondomen så ska man vara försiktig när man drar ur penisen, så att ingen sperma läcker ut i slidan eller i analen. Man kan ofta behöva öva en del på att sätta på en kondom. Om man har en penis så kan man öva att sätta på en kondom när man onanerar. Om man inte har en riktig penis så kan man använda t.ex. en dildo eller en morot.


6 Enkla Tips på hur du sätter på Kondomer


1. Öppna kondomförpackningen. 

2. Rulla upp kondomen en bit så att det syns åt vilket håll den ska rullas på. 

3. Om kondomen sätts på en penis ska den vara hård när kondomen rullas på. 

4. Om man har förhud ska den dras tillbaka. 

5. Lägg kondomen på toppen av ollonet, tryck med fingrarna på behållaren samtidigt som kondomen rullas ner för att ingen luft ska komma mellan penisen eller dildon och kondomen. När kondomen rullats ända ner, hasa då upp kondomen lite och dra ned den tills det inte finns något mer att rulla ut. Om kondomen sitter på en penis ska man dra ut den innan ståndet har lagt sig. Håll runt kondomen nere vid penisroten, när penis dras ut, så att kondomen inte åker av. 

6.Släng kondomen i soporna. Spola absolut inte ner den i toaletten.

 

Hur säkert är det med kondomer Kondomer är ett säkert skydd mot både könssjukdomar och graviditet om dom används på rätt sätt under hela tiden man har samlag och varje gång man har samlag.
 

Förvaring av kondomer Kondomer ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där det inte skaver emot något. Ett bra ställe att ha dem på är t.ex. i en jackficka eller i en väska. Dåliga ställen är t.ex. i bakfickan eller i ett soligt fönster. För en kondom som är gammal eller uttorkad spricker lättare.
 

Fördelar med kondomer Bra skydd mot könssjukdomar, säkert skydd mot graviditet och påverkar inte kroppen.
 

Nackdelar Kan vara ett störande moment, eftersom att den kan sättas på först när man fått stånd. Man måste se till att ha dem nära till hands när man väl vill ha samlag. Man kan behöva en del övning innan den går lätt att sätta på och känns skön att använda.


 
Använd aldrig hudkräm eller olja tillsammans med kondomer


Man ska aldrig använda fettbaserade medel så som olja eller hudkräm tillsammans med kondomer, femidom och slicklapp som är gjorda av latex (gummi). Fettet kan nämligen luckra upp skyddet och gör att det lättare går sönder. Men att använda glidmedel som är vatten- eller silikonbaserade tillsammans med skydd av latex funkar däremot väldigt bra.


RFSU´s kondomer
 

De allra flesta kondomer som säljs i Sverige är RFSU-kondomer och det finns en hel del att välja mellan, några ex. är:

 

start