Kakaobönor - Kakaobönan som ger dig välmående

 

Kakaobönan är en art som tillhör Malvaväxter och den växer och odlas i de tropiska delarna i Sydamerika, Nordamerika, Asien och Afrika. Trädet som kakaobönan växer på kan bli upp till 10 m. högt, men hålls nere på en lämplig plocknivå på plantagen. Man odlade från början kakaobönor för dess fruktkött och dess fröer. En kakaofrukt är ungefär i samma storlek som en amerikansk fotboll, både i form och storlek.

 

Tillredning Kakaobönorna bereds genom att de först fermenteras mellan 1-6 dygn, då de därefter torkas och rostas. När kakaobönorna sedan svalnat krossas de och skalet lossnar då och blåses bort med varm luft. Efter detta så valsas bönorna och det ombildas till kakaomassa som sedan varmpressas vid 70 grader. Vis pressningen så avskiljer man en klar vätska som stelnar vid 32 grader, detta kallas för kakaosmör och det är detta man använder till att göra vitcholkad. Kakaopulver får man genom att mala kakaomassan.


Kakaobönans smak En färsk kakaoböna är lite syrlig till smaken och det är ungefär som att bita i en vindruvskärna. Det smakar inte direkt choklad, utan kakaobönan måste först förädlas.

 

3 Olika sorters Kakaobönor


Kakaobönor kan man dela upp i 3 st. olika huvudsorter: Criollo, Forastero och Trinitario. Därefter så finns det en hel del olika korsningar mellan dessa sorter. Man sägs uppskatta att det finns ca. 14 000 olika sorters kakaobönor.

 

Criollo Ordet Criollo betyder infödd och denna kakaoböna utgör ca. 1 % av all världens kakaoproduktion. Criollo trädet är svårt att odla eftersom att det är väldigt känsligt för sjukdomar och angrepp från parasiter. Det krävs även att man har stora landareal för att kunna odla detta träd och det ger inte så värst stor skörd. Kakaobönan från detta träd används nästan uteslutande tillsammans med andra sorters kakaobönor. Även om det kanske på förpackningen står att chokladen innehåller Criollo så brukar den totala delen av kakaon från Criollon inte vara högre än 5-10 % av den totala kakaomängden. För att få klassas som en ren Criollo så måste frukten bestå av minst 84 % helt rena Criollo gener.

 

Forastero Ordet Forastero betyder utländsk och utgör ca. 85 % av världens kakaoproduktion. DEnna kakaoböna är helt klart den vanligaste kakaobönan som förekommer i choklad. Denna kakaoböna sägs härstamma från deltat kring Amazonas i Brasilien. Forastero är en ganska tålig kakaoböna, den är tålig mot angrepp och den ger en stor skörd. Denna kakaoböna odlas främst i Sydamerika och Västafrika.

 

Trinitario Denna kakaoböna är en hybrid mellan Criollo och Forastero och som namnet antyder så kommer den ifrån Trinidad, där spanjorerna odlande Criollo på 1600-talet.

 

Endorfiner i kakaobönor - Så påverkas du positivt av Kakobönorna


Kakaobönor innehåller endorfiner som bl.a. Dopamin, Anandamin, Serotonin och Fenyletylamin. Dessa är väl kända neurotransmittorer som verkar till att lindra depression och som är förknippade med att ge dig känslor av lust och välmående. Det gör dig även uppmärksam och pigg, det är dessa ämnen som brukar förhöjas när du är förälskad, ser en bra film, läser en bra bok eller fått en intressant uppgift.

 

 

Tips på användning av kakaobönor
Kakaobönor passar bra att mixa ner i sin smoothie, ha på gröten, blanda ner i desserter eller strö över en fruktsallad. Kakaobönor går givetvis att äta som de är, men de är lite beska i smaken.

 

 

start