Kakaosmör - Smöret Man inte Bara Äter

 

Kakaosmör är fettet ifrån kakaobönan och man får fram kakaosmöret genom att det råa kakaosmöret extraheras genom kallpressning från kakaobönan. Kakaosmör består utav väldigt beständiga fetter som innehåller naturliga antioxidanter, vilket gör att den har en hållbarhet på flera år.

 

Kakaosmör - Grunden i chokladpraliner


Kakaosmöret är själva grunden för att göra chokladpraliner, tryfflar, bars och mousser. Kakaosmör är faktiskt ett utav de mest stabila fetterna som man känner till och det tål en lagring ända upp till 1 år i kylen. Detta för att de antioxidanterna som finns naturligt i kakaosmöret. Kakaosmöret smälter i handen ( vid ca 35 °C) och utan denna effekten så skulle inte choklad upplevas som choklad.

 

Kakosmör som Hudolja

 

Kakaosmöret fungerar även bra att ha som lotion, hudolja och vid massage. Hela du kommer då att ofta underbart av choklad. Kakaosmör används med fördel i kosmetiska syften då den utgör en mycket bra mjukgörande olja. Den smälter vid kroppskontakt vilket gör den perfekt att smörja in sig med. Kakaosmör är något som använts av gravida, för att undvika hudbristningar.

 

Tips på användning av kakaosmör
Pröva att tillsätta en bit kakaosmör i din smoothie, eller smält den och mixa ned den i en pajfyllning, gör olika mousser, tryfflar och praliner med kakaosmör. För att mäta upp kakaosmöret är det lättast att man tar en vass kniv och skrapar loss flagor, eller hackar den i små bitar och mätar upp det. Men för att få en mer exakt mätning så rekommenderas att använda en digital köksvåg.

 

Forskning på kakaosmör


Enligt forskning så visar det sig att kakaosmör är fantastisk för huden, man har gjort undersökningar på kvinnors hud där det visade sig att kakaosmöret ökar fuktigheten i huden, gör den lenare och skyddar emot UV-strålning. Kakaosmöret jobbar ifrån insidan och ut, men även direkt på huden. Flavoniderna som finns i kakaosmöret ökar blodflöde och kärlfunktionen, vilket är positivt för huden.
 

Kakaosmör innehåller även E-vitamin som är effektivt mot hudsprickor, eksem, torr hud, ärrvävnad och irritation. Kakaosmöret går fort in i huden och det kladdar inte. Enligt en annan studie så visade det sig att doften av choklad minskar stress, ångest och spänningar.

 

 

 

start