10 risker med Järnbrist
 

Järnbrist kan uppstå om det järn som man får genom maten inte ersätter det som kroppen förlorar vid svettning, blodförlust och normal avstötning av celler.


Vid järnbrist kan man få...
- Anemi (blodbrist)
- Nedsatt fysisk prestationsförmåga.
- Trötthet.
- Hjärtklappning.
- Andfåddhet.
- Förändringar i munslemhinnan, speciellt tungan, i huden och naglarna.
- Rastlösa ben.
- Cancer.
- Leverbesvär.
- Kronisk gikt i lederna och mottaglighet för infektioner.
 

 


Järn är ett viktigt spårämne


Järn är ett viktigt spårämne i vår männiksokropp. Järn ingår nämligen i blodets hemoglobin, som transporterar syre från lungorna genom blodbanorna till kroppens vävnader. Järn ingår även i enzymer som i mitokondrierna styr cellernas respirationprocesser.

Järnbrist - vanligare bland kvinnor
 

Kvinnor drabbas oftare av järnbrist än män och detta p.g.a. menstruationen. När menstruationen upphör så sjunker järnbehovet, men vid en graviditet så är behovet också stort. Järnförluster bland kvinnor kan variera mycket från kvinna till kvinna. En del kvinnor behöver därför mera järn än kosten kan ge och skall då periodvis komplettera kosten med järntillskott.
 

Överdosering kan vara giftigt
 

Vid överdosering av järn under en längre period, kan detta medföra hämosideros (avlagring av järn i vävnaderna) speciellt i lever, mjälte, bukspottkörtel, hjärta och leder. Men att överdosera järn är svårt eftersom att kroppen bara tar upp den mängd som den behöver, förutom då det gäller hemjärn, som är vanligt förekommande i t.ex. rött kött.
Järn i större mängder är giftigt, speciellt för barn, ca 3 g räknas som en dödlig dos för en 2 åring. Järntabletter ska därför aldrig vara lättåtkomligt för barn.


Järn är bra för...
- De röda blodkropparna.
- Syretransporten i kroppen (från lungorna till kroppens vävnader).
- Borttransport av restprodukten koldioxid från blodet till lungorna.
- Koncentrationsförmågan.
- Håret.
- Blodets PH-värde.
- Cellernas avgiftning och produktionen av DNA.
- Det motverkar stress.
 

Bra för vegetarianer
 

Järn i vegetarisk kost är lite svårare att ta upp i kroppen. Vegetarianer bör därför få i sig ca. 80 % mer järn än den vanliga rekommendationen. I animaliska livsmedel är det ca. 40 % s.k. hemjärn som är lättare för kroppen att ta upp. Ex. på livsmedel som anses hämma upptaget utav järn är: kaffe, te, kli, choklad och vin. Även livsmedel som är rika på kalcium så som mjölk, soja, linser, baljväxter och nötter.


Bra att veta om Järn


- Det är vanligt att ha ett sug efter salt när man har järnbrist.
- C-vitamin, koppar och animaliska proteiner främjar upptaget av järn. - Järn tas upp i tarmen och lagras i kroppen i fett.
- Järnbrist kan även uppstå p.g.a. ett underskott av magsyra och p.g.a. problem att ta upp järn i tarmarna, något som kan tillta med stigande ålder.
 

 

start