Kalk - mineralämnet i vår kropp

Kalk är en benämning för olika kemiska föreningar som innehåller kalcium i naturen. Kalk är det mineralämne som vi har mest av i vår kropp. Behöver du kalk så finns det kalkpulver att köpa


Kalks funktionen i vår kropp?

Vi behöver kalk för att stärka hjärtmuskulaturens nervfunktion och muskelfunktion, precis som skelettmuskulaturens funktioner. Kroppen använder kalk till skelettet och kalk är faktiskt den viktigaste byggstenen i vårt skelett. Kroppen skelett förnyas hela tiden och kalk används för att hålla skelett och benvävnad stark. Kalk används även för att utlösa muskelrörelser och för att få hjärtmuskeln att slå. Kalk bidrar även till en starkare benstruktur och stärker även tänder, hår och naglar.


Kalk i maten

Kalk finns naturligt i bl.a. mejeriprodukter, men det finn säven en hel del kalk kostillskott ute på marknaden nu. Kalken bryts då ned av magsyran så att kalciumet kan tas upp i kroppen. I kroppen lagras sedan kalciumet i skelettet i form av hydroxylapatit, en kalciumförbindelse som också innehåller fosfat.


Därför behöver vi kalk

- Kalcium är bra för skelettet
- Tänder, hår och naglar.
- Kroppen behöver kalk för att musklerna ska fungera och för att hjärtat ska slå.
- Ditt skelett behöver kalk, speciellt medans det utvecklas men också senare, så att man hela tiden stärker det och undviker benskörhet.


Orsaken till våra krämpor?

En del experter påstår att vi människor är försurad, ja till och med lika försurade som skogar och sjöar på 70-talet och att det är detta som leder till våra västerländska krämpor.

 

 
start