Ont i Axlar

 
Många människor får ont i axlarna, men värken behöver inte vara ett tecken på någon sjukdom. Värken i axlarna går i de flesta fall över av sig själv. För många gånger betyder ont i  axlar att man blivit stel i musklerna, efter att ha suttit en längre tid framför t.ex. datorn. Men det kan faktiskt i enstaka fall vara ett tecken på att man har fått en inflammation i ett senfäste, eller av att du stressat mycket den senaste tiden.

Bra att röra på sig När man har ont i axlarna så är det bra om man försöker att röra på dem så mycket som man klarar av. Vilar man sina axlar helt, så försämras musklernas styrka och detta kan leda till att musklernas samordning och ens balans påverkas. Det är därför bra att så snabbt som möjligt komma igång med någon form av fysisk aktivitet med axlarna. Detta lindrar besvären och kan till och med göra så att besvären går över.

Hur länge ska man vänta innan man söker vård för sina onda axlar? Har man ont i axlarna och inte blir bra på ett par veckor, så kan det vara bra att kontakta sin läkare/vårdcentral. För att undersöka så att det inte är något allvarligt problem som uppstått i axlarna. Det går även bra att uppsöka en naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast.
 

Men har man dessa symptom, så bör man uppsöka vård direkt:

Om man plötsligt får en kraftig huvudvärk som är ihållande och samtidigt har ont i axlarna.
Har ont i axlarna och får feber. - Har ont i axlarna efter att man varit med om en olycka.

 

 

Fördelarna med Ett Kroppsstöd

  • Lätt att använda
  • Bekväm på kroppen
  • Elastisk
  • Hjälper att korrigera en felaktig hållning
  • Bra mot scoliosis och andra krökningar på ryggen
  • Hjälper mot smärta relaterad till felaktig hållning

Läs mer här om Kroppsstöd


Vanligt att ha ont i axlarna


Det är ganska vanligt att man har ont i axlarna. Enligt en undersökning som gjorts så visade det sig att ca. 1/3 av svenska folket någon gång har haft besvär i sina axlar eller nacke. Detta var speciellt vanligt hos människor i medelåldern.


Ont i axlarna är en skyddsreflex
 

När man får ont i sina axlar så är detta en skyddsreflex. Kroppen försöker varna oss för att något är skadat eller håller på att bli skadad. Men bara för att det gör ont i axlarna så betyder det inte att något är skadat eller allvarligt fel. Det är nämligen så att smärtnerverna och upplevelsen av smärta har en hel del olika nivåer i kroppen.

Ont i axlarna kan bl.a. betyda... Många faktorer och sjukdomstillstånd kan inverka på samspelet mellan både leder, bindväv, diskar, muskler och nerver och detta ger upphov till smärta i nacke och axlar, t.ex.

 

Nackspärr - Olika inflammationer

Efter en skada eller olycka

Diskbråck - kalkaxel - Artros i axelns leder - Musarm - Muskelreumatism

start