Ont i Knä


Ont i knäna eller knäbesvär är ett vanligt smärttillstånd, som både drabbar aktiva och inaktiva människor. Det är vanligt att ont i knä uppkommer från anatomiska och genetiska förutsättningar, så som obalans i muskulaturen i benet. Att få ont i knä är vanligt framförallt hos löpare och då har man det ofta i en längre tid, som beror på att man överbelastat knät. Det viktigaste när man har ont i knä är att ta reda på vad det är som orsakar att du får ont i knä. Detta för att du ska kunna göra något åt det. Det kan därför vara en god ide att ta kontakt med en terapeut som kan hjälpa dig förstå vad det är besvären beror på. För desto längre man går omkring med ont i knä, desto längre tid tar det att bli bra.
 

De vanligaste knäåkommorna vid ont i knäna är...

 Korsbandsskador

 Löparknä

 Meniskskada

 Schlatters sjukdom

 Skada på sidoledbanden i knät

 Patellofemoralt smärtsyndrom

 

Artros - förslitningsskada i knä När man drabbas av artros så sker det en uppluckring av ledbrosken i knäet och denna blir då bara sämre och sämre. etta fel i ledbrosken orsakar en snedbelastning som gör leden instabil. Detta är något som drabbar många äldre, men det finns även yngre människor som får det. Orsaken till att man får artros är bl.a. övervikt, åldersförkalkning, genetiska och anatomiska förutsättningar och allvarliga knäskador.

Erbjudande

Gå ner i vikt med Tarazine

Hoppar knä är något som vanligtvis drabbar friidrottare i hopp- och kastgrenar, men även de som spelar volleyboll, basket, handboll, fotboll och tyngdlyftare. Hoppar knä får man av att man fått en bristning och inflammation i knäskålssenan på grund av överbelastning eller att man har en nedsatt styrka i lårmuskeln eller fått en otillräcklig rehabilitering efter en tidigare skada.  Korsbandsskador Denna skada är en utav de vanligaste knäskadorna som förekommer inom idrott och även den svåraste. Det viktigaste om man fått fel på korsbandet är att man får en korrekt diagnos, för att så tidigt som möjligt påbörja korrekt rehabilitering. Varför man får en korsbandsskada är vanligtvis att den våldsvridits, vilket menas att foten fastnat i underlaget och knäet vridits inåt. Symptomen vid korsbandsskada är att man får en omedelbar smärta i samband vid


våldsvridningen, att man har belastningssvårigheter, knäet svullnar och att man har nedsatt rörlighet av knät.

Löparknä Löparknä beror på att man fått en överbelastning och inflammation på den långa senan på lårets utsida som löper längs bäckenet och knät. Detta är något som främst drabbar löpare. Man tror att orsaken till att man får löparknä är att man har stela och strama muskler, dåliga skor eller utför en ensidig löpning på sluttande underlag på t.ex. en vägkant. Symptomen visar sig i samband med löpnig, då man får en ömhet på utsidan av låret ovanför knät.

Meniskskador Denna skada kan både drabba insidan och utsidan av knäet. Detta drabbar både yngre och äldre människor, men då av olika orsaker. Hos yngre uppstår detta vanligtvis i samband med en idrottsaktivitet där vridvåld ofta förekommit. Hos äldre människor kan detta uppkomma vid t.ex. långvarigt huksittande, översträckningar, djupa knäböjningar m.m. Symptomen är att man får smärta vid vridrörelser, upplever en låsningskänsla, belastningssmärta, nedsatt rörlighet i knäet osv.

Schatters sjukdom Detta är en överbelastning och inflammation av knäskålens sena på underbenet. Detta är något som först och främst drabbar pojkar mellan 10-16 år. Detta är något som läker ut av sig själv, men i värsta fall kan det sträcka ut sig över flera år. Man har inte kommit fram till orsaken , men besvären kommer vi mycket träning utan någon vila och återhämtning.  Symptomen är smärta vid senans fäste på skenbenet och på insidan av knäet, man får ofta en svullnad och utbuktning på knät.

Skada på sidoledbandet Man kan få en skada på sidoledbanden i knät, detta kan innebära att man får en bristning av sidobandet både på insida och utsida knä. Förekommer vanligtvis hos de som tränar fotboll och ishockey. Symptomen är att man får smärta på sidan av knät där skadan inträffat, man upplever en ostadighetskänsla och får ont när man böjer på knät.

Patellofemoralt smärtsyndrom Detta är något som vanligtvis drabbar yngre människor när man överbelastar knäskålen. Det uppstår då en smärta runt knäskålen och vid sidan om knäskålen. Man upplever ofta smärta när man går t.ex. nerför en trappa, sitter på huk eller måste sitta ner en längre stund. Det är heller inte ovanligt att man får låsningar i knäet. Hur detta uppkommer har man inte riktigt kommit fram till


Träna dina onda knän

Många tänker nog att man inte ska röra på sina onda knän, men många gånger så är det bättre att röra på dem än att sitta still. Använder man lederna, så bygger man även upp muskler och brosk, vilket gör att värken minskar. Det onda minskar många gånger om man tränar sina leder och sina muskler lite.

Tips på hur du kan undvika att få ont i knäna

 

1 Gå ner i vikt, eller försök behålla din vikt om du har normal kroppsbyggnad. Är man överviktig så belastar man sina leder mer än om man inte är överviktig. Knän och höfter slits mer på om man är överviktig, gångstilen blir ofta annorlunda och musklerna dämpar inte längre, detta leder så klart till att man överbelastar sina leder. Klarar man inte av att gå ner ivikt så kan man ta hjälp av en dietist.  

 

2 Motionera lagom! Genom att träna så stärker man upp musklerna, får bättre kondition och det hjälper dig även att gå ner i vikt, om du är överviktig.  

 

3 Kortison. Kortisonsprutor kan minska en inflammation, vilket minskar det onda i knäna.

 

start