Ont i Ryggen - Så gör du med din smärta i Ryggen

Ont i ryggen är ett vanligt besvär bland människor i dagen samhälle. Ont i ryggen kan man få av mycket, som t.ex. lyft något tungt, ansträngt ryggen, stressat mycket eller är gravid. Är man ofta stillasittande kan man även få ont i ryggen. I sällsynta fall så beror ont i ryggen på allvarligare sjukdom. Ont i ryggen kan visa sig på många olika sätt, men det vanligaste är att man har ont i den nedre delen av ryggen. De allra flesta ryggnot brukar gå över av sig själv inom ett par veckor, men det finns så klart fall där det krävs någon form utav behandling.


Behandling vid ont i ryggen

När man har ont i ryggen så är det viktigaste att inte sitta still utan försöka röra på sig så mycket som man klarar av. Sitter man bara still och tar det lugnt så kan besvären istället bli värre. Han man svårt att komma igång så kan man ta hjälp av en naprapat, sjukgymnast eller kiropraktor som kan ge råd och övningar speciellt anpassade för dina ryggproblem.

När behöver man söka vård? Har värken i ryggen inte gått över inom ett par veckor så kan det vara bra att kontakta sin vårdcentral. Eller vända sig till en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor.

Men man ska uppsöka akutvård om...

Man har ont i ryggen och känner sig kissnödig eller kissar på sig.

Man har ont i ryggen och har nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorganet.

Man har ont i ryggen och har domningar, svaghet eller stickningar i båda benen.

Känner man sig osäker så går det alltid att rådfråga sjukvårdsrådgivningen.

* Elastiskt bälte

* Magnetterapi

* Självhäftande, lätt att ta av och på


Vi rekommenderar


Vanligt att människor har ont i ryggen

Att ha ont i ryggen är ett vanligt besvär i dagens samhälle. Och de allra flesta människor har någon gång i livet haft ont i ryggen. För många handlar det och har det handlat om kortvariga besvär som efter ett tag släppt av sig själv. Men för en del så har värken kommit lite väl ofta och hållit i sig i längre perioder. Han man ont i ryggen ska påverkar detta ofta ens arbete och andra vardagssysslor.

Kan det vara farligt att ha ont i ryggen? Ja ibland kan det faktiskt vara farligt att ha ont i ryggen, det kan i vissa fall vara ett symptom på en allvarlig sjukdom. och de varningstecken som man då ska vara uppmärksam på är:

Ont i ryggen och man har feber eller symptom från bröstet och magen.

Ont i ryggen och allmän svaghet

Ont i ryggen och viktnedgång

Ont i ryggen och stickningar eller domningar i båda benen.

Om man är i övre medelåldern och aldrig tidigare har haft ont i ryggen.

Om man har cancer eller tidigare behandlats för cancer.

I dessa fall så kan det vara bra att uppsöka en läkare för att utreda om det kan vara något allvarligare bakomliggande sjukdom.

Olika namn för olika ryggbesvär Är smärtan begränsad till den nedre delen utav ryggen, ländryggen, och skinkorna så brukar det kallas för lumbago. Hittar man ingen bakomliggande orsak vid en undersökning så brukar man kalla det för  "vanligt ryggont" som är en beteckning på de flesta ryggbesvär.

Om det däremot finns en strålande smärta ner i ett ben så kallas besvären för lumbago-ischias. Detta är ganska vanligt. Har man ischiasbesvär så kan man ibland även ha en sämre kraft i en del utav benmusklerna och benets känsel kan vara påverkad.

Namnet ryggskott är något som brukar användas när man plötsligt eller gradvis får ont framför allt ländryggen, den nedre delen utav ryggen. Men ryggskottet är i sig ingen sjukdom utan bara ett namn på ett symtom.

 

Ont i ryggen kan ge nedstämdhet

Att få ont i ryggen kan bl.a. påverka: Den dagliga fysiska och psykiska prestationsförmågan, sömnen och sexlivet. Detta i sin tur kan leda till att man mår allmänt sämre och det skapar nedstämdhet. Ens relation till familjen och kamrater kan påverkas och inte bara av att man inte klarar av vardagssysslorna i hemmet och på jobbet längre, utan att värken påverkar en psykiskt i sig.

Ont i ryggen kan ibland väcka tankar om att man har något allvarligt fel, värken blir då svårare att hantera. Det är då viktigt att man får hjälp med sig oro, som man går runt och bär på.

 

Vad jag själv kan göra:  Det allra viktigaste rådet vid ont i ryggen är att man försöker att leva som vanligt. Försöka att vara uppe och röra på sig så mycket som det går och fortsätta med de aktiviteter som man normalt sysslar med.

 

Att vila botar inte ont i ryggen, det leder tvärtom till svagare muskulatur och det försämrar arbetet mellan de olika muskelgrupperna. Så tänk på att det tar längre tid för ryggontet att gå över om man ligger mer i sängen än vanligt. Det är faktiskt inte farligt att röra på sig även om det gör ont.

Tips vid ont i ryggen då man ligger ner - Har man väldigt ont när man ligger ner, så kan det vara skönt att ha en kudde under svanken och någon kudde under fötterna, när man ligger ner. - har man svårt at ta sig upp ur sängen går det ofta lättare om man först lägger sig på sidan, svänger benen över kanten, för att till sist ta sig upp genom att skjuta ifrån sig med händerna på huvudsidan. '

 

Bättre Hållning leder till Mindre Ont i Ryggen

I dag lever vi ett liv där vi utan att tänka på det belastar ryggen under stora delen av tiden på ett felaktigt sätt. När vi vaknar och sätter oss på sängen så känner säkert dom flesta igen sig hur man sitter hukad som en halvmåne. Sedan fortsätter den här ställningen i lite mindre format hela vägen till jobbet, hängades med kroppen framåt. Många av oss har också ett stillastittande jobb vilket självklart inte är optimalt för ryggen. Många har en helt felaktigt hållning och skulle kunna slippa ont i ryggen om dom kunde korrigera sin hållning.

 

 

ThermaCare ett måste för dig som har ont

i ryggen

  • Lätt att använda
  • Bekväm på kroppen
  • Långtidsverkande (under den 8 timmar långa behandlingen samt 8 timmar efter det)
  • Medicinteknisk produkt klass 2
  • Utmärkt vid muskelspänningar, överansträngningar och sträckningar
  • Även passande vid atros
  • Självuppvärmande

 

Det här kroppsstödet är i kraftigare model och är utmärkt för dig som behöver korrigera hållningen. Kroppsstödet som håller dina axlar i ett bättre läge och får din kropp att återfå sin naturliga position den behöver. Felaktig hållning är en av dom största orsakerna till ont i ryggen och i axlar. Kroppsstödet avlastar och stjöder ditt övre parti.
 


Olika symptom vid ont i ryggen
 

Ont i ryggen kan visa sig i molande, brännande eller skärande värk. Ibland kan värken stråla ner i benet och det kallas för ischias.  
 

Har man en brännande smärta emellan sina skulderblad så beror detta ofta på att mjölksyra har bildats i krampande muskler och detta kan tyda på låsningar i muskulaturen.  
 

Ont i ryggen kan även komma helt plötsligt, som ett ryggskott. Men även smygande och bli mer långvarigt. Värken brukar kallas för kronisk om den varat i mer än 3 mån. - Det kan många gånger vara svårt att avgöra varifrån som värken kommer, om det är från leder, kotor, dikar, muskler eller från muskelfäste.


6 Tips och råd mot Ont i Ryggen

1 Se till att du har rätt arbetsställning när du arbetar. Ta gärna hjälp av en sjukgymnast eller ergonom för att hitta vad som är bäst för just dig!

2 Har man ett jobb som är väldigt stillasittande, så försök att röra på dig minst 1 g./tim. Och kanske ta dig en promenad under din lunch.

3 När du motionerar, tänk på att ha bra skor på dig.

4 Går du ofta med handväska, byt ut den till en ryggsäck. Det är mer skonsamt för ryggen.

5 Om du ofta lyfter lunga saker, tänk på att du har rätt teknik så ryggen slipper ta så mycket stryk.

6 Stå rätt! Tänk på att när du t.ex. städar att du böjer på knäna när du dammsuger istället för att böja på ryggen.

 

start