Nyponpulver

Nyponpulver är en utav de mest C-vitaminrika källorna som man känner till, det innehåller upp till 60 ggr. mer C-vitamin än vad citrusfrukter gör. Nyponet är fantastiskt för immunförsvaret, kroppens pigmentering, körtlar, brosk, huden och magsäcken och matsmältningen. Nyponpulver innehåller något som heter gopo, det är en substans som innehåller fettsyror och sockerarter. Gopo verkar antiinflammatoriskt och cellskyddande. 

 

Busiga barn har sedan länge tillbaka använt det fina håret som omger nyponet som klipulver! Men nyponpulver är ett välsmakande pulver som medför enorma hälsofördelar. Nypon växer över hela världen, även här i Sverige så vi slipper alltså onödiga försurningstransporter. 

 

Nordens citrusfrukt Man kan kalla nyponet för nordens citrusfrukt, då den är mest känd för sina höga alter av C-vitamin, nypon innehåller upp till 60 ggr mer C-vitamin än citrusfrukter.  Antioxidanter är nödvändiga för många av kroppens funktioner. Antioxidanter stärker även den immunförsvaret och verkar på så sätt inflammatoriskt på t.ex. förkylning, infektioner och olika influensor. C-vitamin bidrar även till att kroppen lättare kan ta upp järn från vår föra och hjälper till att lagra järnet. I nypon finns det ungefär 40 olika högaktiva hälsoämnen som bl.a. omegafettsyror, bioflavonider, antioxidanter, aminosyror, glukos, ”gopo”, biopektin, omegasyror, betakaroten, koppar, kalcium, kalium, magnesium, sulfat, zink, järn, kisel, litium, bor, svavel, fluor vitamin K, E, B6, folat och lykopen.

 

7 Anledningar varför du behöver C-vitamin från Nyponpulver

 

C-vitamin från Nyponpulver är en organisk syra och antioxidant, den hjälper till vid bildning av kollagen i bindväven (som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett). 
 

 C-vitamin från Nyponpulver hjälper vår kropp att ta upp järn från vår mat och den skyddar fettlösliga vitaminer och andra fettämnen i kroppen från att oxidera. 
 

 C-vitamin från Nyponpulver är en s.k. antioxidant som är cellernas försvar emot fria radikaler.
 

 C-vitamin från Nyponpulver är bra för kroppens immunförsvar det hjälper till att motverkar influensa och infektioner. 
 

 C-vitamin från Nyponpulver är även bra för bindvävens ämnesomsättning och c-vitamin ingår även i kollagen i bindväven som behövs för huden, tänder, skelett och blodkärl. 
 

 C-vitamin från Nyponpulver förbättrar dessutom fettförbränningen och det behövs för att lever och njurar skall kunna producera tillräckligt med aminosyran karnitin, som behövs för att ombilda kroppsfett till energi. 
 

 C-vitamin från Nyponpulver underlättar även för vår kropp att ta upp andra näringsämnen som bl.a. järn, zink, kalcium, koppar och folsyra m.m.
 

 

 

Så kan du använda Nyponpulver

 

Gör din egen müsli med nyponpulver, eller bara strö nyponpulvret över din morgon fil eller yoghurt. Blanda ner en tesked i din smoothie eller i morgon juicen. Eller gör te på nyponpulvret, blanda då ner 1 tsk nyponpulver i varmt vatten, drick och njut! Ett annat tips är att blanda ner lite nyponpulver när du bakar ditt bröd, det ger nämligen en frisk och god smak till ditt bröd.

 

Nyponpulver från Nyponbusken

Nyponpulver framställer man från nyponbuskens frukter. Nyponbusken tillhör vildrosor och den växer i tempererade zoner. En nyponbuske kan bli ett par meter höga och de kan växa till att bli täta och svårgenomträngliga snår. 

 

Nyponsoppa och Nyponpulver

Nyponpulver är inte samma ska som nyponsoppa som finns att köpa i vanliga livsmedelsaffärer. I en sådan nyponsoppa är innehållet nästan bara olika tillsatser som bl.a. socker och förtjockningsmedel. Ett nyponpulver består bara av nyponkärnor och nyponskal och har en väldigt god smak då det alltid är mer skal än kärnor i ett nyponpulver. Nyponpulver är alltså helt naturligt, väldigt näringsrikt och utan onödiga tillsatser. Näringsämnen i nypon

 

* Kisel Kisel är något som behövs för skelettbildningen, kollagenets struktur, blodkärlsväggarnas elasticitet och för att sårläkning ska kunna ske. Kisel är något som är speciellt nyttigt för huden, håret och naglar.  

 

* Krom Krom är ett ämne som samverkar tillsammans med insulin vid kolhydratmetabolismen som är  livsviktigt för att kunna reglera blodsockret. Krom är även något som bidrar till att öka kroppens muskelmassa. Har man långvarig brist av krom så finns det stor risk att man får tidig åldersdiabetes. 

 

* Selen Selen är något som uppträder som ett skydd emot radioaktiv strålning, cellgifter,  alkohol, kvicksilver, kadmium och bly m.m. Selen är även något som stimulerar  immunförsvaret till en positiv riktning, skyddar även cellerna ifrån angrepp av fria radikaler och stärker kroppen mot infektioner. Selen har även visat sig förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Vid låga selenvärden i helblod registreras vanligtvis hos de  med ledgångsreumatism, cancer, åderförkalkning och artros m.m. 

 

* Zink Är en utav de viktigaste antioxidativa mineralerna. Zink är något som verkar basbildande i kroppens syre basbalans och det har visat sig behövas för att starta upp emot 100 kemiska processer i kroppen bl.a. i produktionen av flera livsviktiga hormoner. 

 

* Molybden Molybden ingår i enzymer som styr produktionen och förbrukningen utav energi. Den deltar även i omsättningen utav bl.a. urinsyra, så att kroppen inte samlar på sig giftiga syror.  

 

* Litium Litium är ett ämne som påverkar sinnelaget och förstämningsåkommor, detta av att nervcellernas reaktioner stimuleras till vissa kemiska ämnen. Litium finns naturligt i hjärnan, benvävnaden och i sköldkörteln. Har man brist på Litium så tycks det förorsaka en ökad risk att få magsår, få mentala problem, artros, reumatism och hjärt- och kärlsjukdomar.

 

* Kalium kalium är ett ämne som reglerar kroppens vätskebalans tillsammans med natrium och för balansen mellan dessa. kalium behövs för njurfunktionen, blodtrycket och för nerv- och muskelfunktionerna. Det bidrar även till hjärnans syreförsörjning och har stor betydelse för  kroppens bas- och syrabalans. Det behövs även för proteinbildningen och omvandlingen  av socker till energi. Kaliumbrist orsakas många gånger av koffein, socker, koksalt, alkohol,  ensidig kost, näringsbrist, hög svettning, stress, långvarig diarré, kräkning, tarminfektioner eller matsmältningssjukdomar.  

 

Att ha kalcium underskott kan leda till allergi, aptitlöshet, bukspotts inflammation, diabetes, muskelkramp, ödem, förstoppning, hormonella störningar, njurbesvär, tumörer, högt blodtryck och ibland även hjärtstopp. 

 

Bieffekter av helnyponpulver? Äter man stora mängder utav nyponpulver så kan det verka milt urindrivande och milt laxerande. Och människor som använder sig utav blodförtunnande medicin, skall prata med sin läkare innan man börjar med nyponpulver. 

 

Om nyponet Nypon kallas för Fructus Cynosbati cum och är latin för “frukt med kärna”. Nypon växer vild längs efter kustbanden i bl.a. Danmark och Sverige, så det går alldeles utmärkt att plocka nypon själv under dess säsong. Nypon buskarna lever på näringsfattiga jordar som på t.ex. backar, i snår, på vägkanter. m.m.  Men det finns även liknande ätliga nyponrosor  in i inlandet.

 

start