A Vitamin viktigt för vår syn
 

Vitamin A är viktigt för vår syn och för ögats slemhinnor, för att de ska fungera bra. Vitamin A är även bra för huden, skelettet, fosterutvecklingen och tillväxten.

 
Kost med A-Vitamin

Animaliska livsmedel som t.ex. lever, ål, fisk, kött, berikade margariner, ägg och mjölkprodukter. Betakaroten omvandlas även i kroppen till A-vitamin och finns i vegetabilier, framförallt röda och gula, som t.ex. morötter, nypon, mango, tomat, spenat och aprikoser.


Symptom vid A-vitaminbrist

Ett tidigt tecken på A-vitaminbrist är att man får sämre mörkerseende, s.k. nattblindhet. Detta kan också leda till överkänslighet mot ljus, ögonkatarr, oren och inflammerad hy, dåliga naglar och nedsatt motståndskraft mot inflammationer.


3 Faror med överdosering av A-vitamin


- A-vitamin doser på mer än 3 mg/dag under en längre tid kan leda till förgiftning. ( men så stora mänger får man normalt inte i sig).

- Högt intag av A-vitamin kan vara väldigt skadligt för havande kvinnor och spädbarn.

- Vitaminen är skelettnedbrytande och anses vara en faktor vid höftfrakturer hos äldre, ett balanserat intag är därför ett måste.

 

Om A-vitamin
 

A-vitamin är fettlösligt och utsöndras långsamt ur kroppen. A-vitamin är oftast känt för sin funktion i ögats näthinna. Där ingår det i synpigmentet, som att fångar upp ljuset och det ser till att det skickas en signal till hjärnan. Så vid brist på A-vitaminet kan man få svårare att uppfånga svagt ljus och man drabbas då av nattblindhet.

 

 4 Funktioner som Vitamin-A är bra för
 

- A-Vitamin är viktigt för ögats olika funktioner och för uppbyggnad av huden och slemhinnorna.

- Det spelar en viktig roll för fertiliteten och fosterutvecklingen.

- Har en positiv effekt på immunförsvaret.

- Ser till att ögat, tarmarna och lungorna skyddas.


En orsak till att barn blir blinda
 

Omkring 250 milj. barn har A-vitaminbrist och upp till 1/2 miljon utav dem blir blinda varje år. Bristen på A-vitamin ökar risken för infektioner och för diarré. WHO har som mål att eliminera bristen på A-vitamin och de tragiska konsekvenser i världen. Några av åtgärderna är därför att främja amning, ge tillskott till barn, odla mer A-vitaminrika grödor och utbilda folk hur de ska få i sig tillräcklig med A-vitamin.


Bra källor för A-vitamin
 

Den allra bästa källan till vitamin A är lever. Men även mjölk och mejeriprodukter är bra källor till vitamin A. Eftersom att A-vitamin är fettlösligt så är den naturliga halten högre i de feta mejeriprodukterna än i de magra. Det är därför som livsmedelsverket rekommenderar att mager mjölk ska berikas för att få samma halt som i den feta standardmjölken. Det är nu även lag på att berika margarin och matfett för att de ska få samma halt av vitamin A som i smör.

I grönsaker och rotfrukter så finns karoteinoder som kroppen själv klarar om att omvandla till vitamin A när det behövs. Och mest känt är nog det gulorangea betakarotenet i morötter, men betakaroten finns även naturligt i mjölkfett och bidrar till att ge smöret det gula färgen.

 

Läs mer om vitaminer

A-Vitamin
B-Vitamin
C-Vitamin
D-Vitamin
E-Vitamin

 

start