B-Vitamin för vår ämnesomsättning
 

B-vitamin hjälper till att höja och underlätta vår ämnesomsättning och det hjälper till att stärka våra nervceller och muskler. De används även i cellproduktionen, är bra för hår, hud och naglar.


B-Vitamin Fyller olika funktioner


Det kan vara bra att känna till att de olika B-vitaminerna som finns har olika uppgifter och de kan inte ersätta varandra. Så en brist på B3-vitamin kan t.ex. aldrig avhjälpas av extra B4-vitamin. Men de olika B-vitaminerna finns ofta i samma matvaror. Och man bör dagligen få i sig mat som innehåller B-vitamin, eftersom att vitaminet inte kan produceras själv i kroppen.


Livsmedel som innehåller B-Vitamin


Grovt bröd och öljäst är rik på B-vitamin, även så ost och mejeriprodukter. B-vitaminer finns även i böner, groddar, mörkgröna grönsaker så som t.ex. broccoli. Även mandlar och andra nötter och frön innehåller B-vitaminer och ytterligare matvaror är lever och råris.


B-vitamin extra viktigt för äldre


Många äldre människor får då och då B-vitamininjektioner utav läkaren och då handlar det oftast om vitamin B12. Och många pensionärer får brist på B12-vitamin för att upptagningsförmågan för vitaminen i mage och tarm minskar med åldern. Många äldre personer äter dessutom en kost som innehåller alldeles för lite B12 och sjukdomar som kan resultera i B-vitaminbrist är också vanliga. Forskare trodde att B-vitaminer skyddar hjärtat. Men istället så ökade vitaminerna risken för att drabbas av cancer och en förtid död, visar en nygjord stor norsk studie.
 

Vitaminer är inte alltid ofarliga, men tidigare har forskare trott att ett tillskott av B-vitaminer skulle kunna ha en positiv effekt på personer med hjärtsjukdomar och ev. minska risken för att de ska drabbas utav en hjärtinfarkt och stroke. Istället så visade sig resultatet vara negativt. Försökspersonerna i studien fick folsyra och vitamin B-12och  fick då en ökad risk att drabbas av cancer och en förtid död. De norska forskarna analyserade data från 2 stora studier där 6837 personer slumpades till att endera få sockerpiller eller tillskott av folsyra, B12 och B6.

 

5 Saker du inte visste om B-vitamin


- B1-vitaminet var det första B-vitaminet och isolerades 1926. Sedan dess så har det skett en stadig tillväxt i familjen B-vitaminer.

- Det finns många olika typer av B-vitaminer och var och en har sin speciella funktion. B-vitaminer t.ex. till att kroppen att tar upp energi ur maten och bryter ned fett, kolhydrater och protein. B-vitaminerna t.ex. även till att hår, hud och naglar håller sig starka och friska.

- Det finns upp emot 30 olika B-vitaminer och det finns sannolikt en stor anledning att tro att det finns fler B-vitaminer att upptäcka.

- Eftersom att B-vitaminer är vattenlösliga så behöver de tillföras i kroppen varje dag. B-vitaminer finns bl.a. i griskött, baljväxter och olika mjölsorter. Vid stress ökar B-vitaminbehovet.

- Vid ett högt och långvarigt alkoholintag så ersätts födointaget till stor del av alkohol. I kombination med alkohol så ökar behovet av vitamin B1 och det resulterar till att alkoholister ofta behöver ett tillskott av B-vitamin. I Sverige så rekommenderas det att hjärtsjuka normalt inte ska ta tillskott av B-vitaminer. Men däremot så uppmanas gravida kvinnor att ta tillskott av B-vitaminen vid namn folsyra, eftersom att detta minskar risken till att barnet ska få ryggmärgsbråck.

 

start