C Vitamin är viktigt för vår kropp
 

C-vitamin tillhör gruppen vattenlösliga vitaminer och är de är viktiga för immunförsvaret. C-vitamin kallas även för askorbinsyra och det är en av de mest kända vitaminerna.


C-Vitaminet


C-vitamin är en antioxidant som skyddar våran kropp emot skador som kan orsakats av reaktiva syreföreningar (som bl.a. bildas när kroppen förbränner syre). C-vitamin skyddar kroppen genom att neutralisera de reaktiva syreföreningarna. C-vitamin är speciellt viktigt när det gäller att skydda ögat och blodet. I blodet så kan de motverka att det ohälsosamma fettämnet LDL härsknar (oxiderar), som kan leda till avlagringar i blodådrorna.
C-vitamin är speciellt för att kroppen ska kunna ta upp järn. För när det finns C-vitamin i mag- och tarmkanalen kan det omvandla järn till en form som kroppen lättare kan ta upp. Dessutom så kan C-vitamin bidra till att bevara ett normalt immunförsvar. Höga doser utav C-vitamin sägs kunna dämpa förkylningsbesvär.

 

 

9 Orsaker till varför du behöver C vitamin


- Bevara funktionen hos nervsystemet och upprätthålla en normal förbränning av fettsyror som ger kroppen energi.
- Det förbränner fettsyror i samarbete med järn, B6-vitamin och niacin.
- Dämpar förkylningsbesvär
- Det är antioxiderande och fyller en funktion för skydda kroppens cellerna mot skador.
- C-vitamin är en viktig byggsten för kollagen som håller samman kroppen.
- C-vitamin medverkar till att bilda kortison.
- Det krävs för att tillverka signalsubstanser som dopamin, nor-adrenalin och serotonin.
- Det är nödvändigt för tillverkningen av carnitine som transfererar energi i cellernas mitokondrier.
- C-vitamin främjar upptag av andra näringsämnen som bl.a. kalcium, järn, zink, koppar, folat och aminosyror.
- Behövs för att vi ska kunna bryta ner kolesterolet till galla.
4 symptom vid brist på C-Vitamin
- Trötthet
- Retlighet.
- Skörbjugg.
- Ångest

 

Viktigt att få i sig via kosten
 

Till skillnad från de flesta levande varelserna så kan människan inte bilda C-vitamin själv i kroppen och vi är därför beroende av att få det tillfört genom vår kost. Detta har vi gemensamt med apor, marsvin, fladdermöss och en rad fågelarter och fiskarter.
Kroppen kan bevara C-vitamin i ca. 2–3 mån. och C-vitamin är extra viktigt för kvinnor, för att de ska bevara ett bra upptag av järn. Även rökare behöver vanligtvis mer C-vitamin eftersom att de förbrukar det snabbare.
De naturliga C-vitaminet
Den naturliga antioxidanten C-vitamin finns framför allt i citrusfrukter som i t.ex. apelsiner, citroner och grapefrukt. Även potatis, bär och färska grönsaker innehåller mycket C-vitamin.
Slipp irritation och utmattning med 5 frukter om dagen
C-vitamininnehållet i livsmedel kan ändras beroende på hur man förvarar och tillreder det. Det är därför som det kan vara bra att äta färsk frukt och grönsaker varje dag. För får man i sig mindre än 40 mg C-vitamin om dagen kan man få bristsymptom så som utmattning och irritation, muskel- och ledbesvär. Får du inte i dig tillräckligt med färsk frukt och grönsaker så kan du behöva komplettera med ett kosttillskott.
Men C vitamin kan även köpas som ett receptfritt läkemedel med doser upp till 1 g. Men så pass stora doser skall man bara tas i samråd med en läkare. För vid doser på upp till 1 g kommer endast ungefär hälften att tas upp i kroppen, resten bryts ner i tarmen och kan leda till obehag.

 

 

start