Kan D-Vitamin hjälpa dig ur depression
 

Allt mer forskning visar att om man har tillräckligt höga halter av D-vitamin mår man bättre. D-vitamin omvandlas i huden när solens strålar står tillräckligt högt. Och mellan höst och vårdagjämning så står solens strålar för lågt, vilket innebär att strålarna filtreras bort av molnen. Senare tids forskning visar att flertalet av våra folksjukdomar ökar desto längre ifrån ekvatorn du befinner dig, inräknat de länder som av religiösa skäl använder mycket kläder.

Depression vid D-vitaminbrist Depression har man lyckats sammankoppla med D-vitaminbrist. För att motverka depression som är knutet till årstiderna, så kan 4000 enheter D-vitamin (100 mg) hjälpa oerhört. Många gånger så uppträder bristerna först när kroppens lager börja ta slut. Vilket vanligtvis sker framåt november. För människor med D-vitaminbrist uppkommer depressionsliknande symptom som oftast förstärks i januari-april, det är då som D-vitaminnivåerna vanligtvis ligger som lägst. När sedan D-vitaminnivåerna stiger i maj, så minskar även risker för influensa och depression.

Så vet man av att man brukar hamna i en tung period mellan jan-april så kan det vara en god ide att ta ett tillskott från sept. till maj. Är man mörkhyad så rekommenderas det att man intar D-vitamin under hela året.

 

Den naturliga D-vitamin källan
 

D-vitamin får vi i oss via solen, men långt norrut är det bara mitt på dagen under de soliga dagarna på sommaren som vi får tillräckligt med D-vitamin. Som tur är så kan kroppen lagra D-vitamin, men det räcker tyvärr inte hela vintern.

Brist på D-vitamin kan bl.a. leda till benskörhet och depression.

 

Forsknings resultat
Man har inte bara konstaterat av forskning att vi människor kan drabbas av depression i samband med D-vitamin brist. Man har dessutom kommit fram till att mörkhyade invandrare lättare drabbas av autism i samband med D-vitaminbrist.
I dag menar många forskare att D-vitamin faktiskt skyddar mot en rad cancersorter och att det kan förebygga allt ifrån förkylningar till hjärtsjukdomar. En ny studie visat även att dödligheten är större hos människor med låga nivåer av D-vitamin i blodet.
 

 

 

9 anledningar att ladda upp med D-vitamin


Är nödvändig för att upprätthålla friska ben och tänder
Hjälper till att upprätthålla god neurotransmission
Bidrar till att upprätthålla en väl fungerande energiomsättning
Deltar i blodets koagulationsprocess
Hjälper kalcium och fosfor att absorbera bättre
Hjälper till att hålla rätt mängd kalcium i blodet
Hjälper att bevara friska tänder och ben
Hjälper till att upprätthålla ett gott muskel system
Hjälper till att upprätthålla ett starkt immunförsvar 

 

Ut och ladda batterierna i solen
 

Under flera år så har vi fått höra att vi ska akta oss för solen, detta eftersom att dess ultravioletta strålar kan skada huden och orsaka hudcancer. Men de senaste åren så har råden varit lite mer motstridiga. Nu uppmanar istället forskare oss att gå ut i solen, (dock inte bränna oss), men låta huden bada i solsken en liten stund varje dag.


Några heta tips för att öka D-vitaminhalten i kroppen
 

- Vistas utomhus under sommaren, minst 30 min om dagen (mellan 10-16). Men tänk på att inte bränna dig, detta ökar cancerrisken.

- Öka intaget av D-vitamin om du bor i en storstad där solens strålar inte når din hud på grund utav höga hus.

- Minska din vikt om du är överviktig, eftersom att D-vitamin lagras in i fettet och därmed inte används i blodet. Detta kan medföra depression och minskad produktion av dopamin, noradrenalin och acetylkolin. 
 
- Ät mera fisk och främst den fisk som simmat ute i naturliga miljöer och i solen. Komplettera gärna med alger som lufttorkats eller frystorkats eftersom att de innehåller gott om D-vitamin.
 

- Ät mera svamp och äter du kantareller eller shitake så behövs de ca. dubbelt så mycket jämfört med det vitamin som finns i fisken. Öka intaget eller kombinera svamp och fisk för att få i dig tillräckligt med D vitamin.
 

- Lägg ut maten eller råvarorna i solljuset 1 tim. innan du tillagar den, eftersom att solens strålning ökar innehållet av D-vitamin.

- Ät alltid fett tillsammans med D-vitaminrika källor som t.ex. kantareller eller shittake, eftersom att fettet hjälper till att ta upp fettlösliga vitaminer (A, D, E och K). I fisk så finns det gott om fett, vilket gör det mindre viktigt att komplettera med fett för vitaminupptagets skull.
 

- Öka intaget av D-vitamin under vintern, detta främst för att öka immunförsvaret och dess förmåga att stå emot influensa och vinter- och vårdepression.
 

- Ät vitamintillskott ett par timmar innan eller efter intag av A-vitamin från t.ex. en multivitamintablett eftersom A-vitamin och D-vitamin använder samma receptorer i cellerna.
Så får man i sig D-vitamin via kosten


- Fisk, speciellt fet sådan så som t.ex. lax, makrill, sardiner och sill.
- Inälvsmat, så som t.ex. lever och njure.
- I viss mån ägg och kött.
- Mini-, lätt-, mellanmjölk och margarin berikas alltid med D-vitamin.
- Genom kosttillskott.

 

 

start