E Vitamin fantastisk för huden
 

E-vitamin är en kraftfull antioxidant som hjälper kroppen att neutralisera de reaktiva syreföreningar som t.ex. fria radikaler och förhindra att celler, fett och proteiner i kroppen skadas. Höga nivåer utav E-vitamin i blodet kan skydda hjärtat. E-vitamin bidrar även till att man får yngre hud, eftersom att det kan förhindra skador som orsakas av reaktiva syreföreningar i hudens celler.


Hur E-Vitaminet fungerar


Vitaminet förenar sig med fett och tas upp i blodet via tarmen. Över hälften utav det E-vitamin som vi äter tas upp i kroppen hos friska människor. I vår kropp lagras omkring 1 g E-vitamin och det mesta i fettvävnaden, men även i våra celler och i fettmolekylerna i blodet. Levern, lungorna, musklerna, hjärtat och binjurarna innehåller mycket E-vitamin.
E vitamin kan delas in i 2 olika grupper, tokoferoler och tokotrienoler. Det vanligaste i naturen är alfa-tokoferol. Tokoferol betyder: att bära fram avkomma (detta av att det upptäcktes på 1920-talet eftersom råttor som inte fick E-vitamin blev sterila). Naturligt E-vitamin i form av alfa-tokoferol har dubbelt så hög aktivitet som syntetiskt E-vitamin.
 

Vitamin E i vår kost
 

Precis som de flesta andra antioxidanter så finns E-vitamin i många färgrika frukter och grönsaker, några ex är: röd paprika, gröna bladgrönsaker, torkade aprikoser, vegetabiliska oljor, fullkorn, vetegroddar och kli, mjukt vegetabiliskt margarin, nötter och frön. E-vitamin har en låg toxisk halt och kan tas i höga doser, upp till ca. 100–800 mg/dag.
Förhindrar härskning
Under 1940-talet så upptäckte man att E-vitamin kunde skydda omättade fettsyror mot oxidering. E-vitamin tillsättes därför i livsmedel som till exempel fiskoljor för att hålla dem färska och förhindra härskning, detta görs även idag.

 


Symptom vid E vitaminbrist
 

  • Muskelsvaghet
  • Ofruktsamhet


Symptom vid överdosering
 

  • Illamående
  • Diarré
  • Blodets förmåga att levra sig minskar.


Varför vi behöver E-vitamin
Det hjälper cellerna att skydda sig mot fria radikaler.

 

start